Hvad er et domænenavn / en webadresse?

En af de vigtigste beslutninger i opstartsfasen er du får valgt et godt domænenavn. Din webadresse er noget af det første folk ligger mærke til og vil på mange måder spille ind på hvordan din side bliver opfattet.

Men hvad er et domænenavn helt præcist og hvorfor er det nødvendigt at have dit eget domænenavn?

Din webadresse er genvejen til din hjemmeside

Et webadresse er enkelt sagt en genvej til de data du har liggende på dit web-hotel. Web-hotellet er der hvor du har lejet plads til at have din hjemmeside liggende. Du lejer altså plads hos et firma, der så til gengæld for en beskeden sum sørger for at denne plads altid er tilgængelig via Internettet. For kunne få adgang til din hjemmeside lettest muligt anvendes en webadresse -også kaldet et domænenavn som en genvej.

Et domænenavn oversætter en computers adresse til noget der er lettere at huske

Når en computer bliver tilsluttet til Internettet bliver den tildelt et unikt nummer. Dette nummer kaldes IP nummeret og bruges til at identificere den enkelte computer på Internettet. Dette nummer kan dog være ganske svært at huske og det er her domænenavnet kommer ind i billedet.

I stedet for f.eks. at skulle taste http://66.249.93.104 for besøge Google taster du google.dk i din browser og sendes derefter det rigtige sted hen. Domænenavnets funktion er altså ganske enkelt at oversætte IP adressen til noget der er nemmere at huske og henvise til web-hotellet.

Lidt om endelser (TLD’er) på domænenavne

Alt efter hvem din side henvender sig til har du mulighed for at vælge forskellige endelser til dit domænenavn. Med endelsen tænker jeg på den sidste del af domænet der kommer efter punktummet. Denne endelse kaldes TLD’et og giver dig mulighed for at fortælle dine brugere hvem din side henvender sig til. Der findes to forskellige typer at TLD’er. Den ene type er landekode TLD’er og den anden type er globale TLD’er.

Landekoder kunne f.eks. være .dk .se .no etc. Enkelte lande har specielle regler for hvem der kan købe domænenavne, men i de fleste lande kan du registre og anvende landekode domæner som du ønsker. Det er blandt andet derfor at du kan registrere et domæne som .nu der egentlig tilhører island of nue, men er blevet populært herhjemme da TLD’et tilfældigvis har en betydning i det danske sprog.

Køb af domænenavn, hvordan foregår det?

Når du vil købe (registrere) et domæne skal det altid foregå igennem en domæneregistrator. Praktisk talt alle udbydere af web-hoteller er også domæneregistratorer. Ønsker du at købe et domænenavn alene eller sammen med et webhotel kan jeg anbefale Simply. De er både hurtige, billige og ikke mindst stabile. Processen er ganske enkel:

Først finder du en domæneregistrator, indtaster det ønskede domænenavn, såfremt domænet er ledigt kan du nu indtaste din adresse og betalingsoplysninger. Domæneregistratoren søger nu for domænet blive bestilt og registret hos dk-hostmaster (der administrere alle de danske .dk domæner).

Efterfølgende modtager du en mail med oplysninger om hvordan du aktiverer domænet hos dk-hostmaster -og det er klar til brug. Det koster 50,- om året at have registret et .dk domæne og du kan beholde registreringen så længe du ønsker. Før du registrerer et domæne navn kan det være en god ide at læse sådan vælger du et godt domænenavn.

8 kommentarer til “Hvad er et domænenavn / en webadresse?”

  1. Hej Anders
    Jeg har fået registret www*karinskjøth*dk som mit domænenavn, men det virker som at anvende ø er problematisk. Men det hedder jeg nu engang – Forslag?
    Har derudover købt et design hos studiopress, men det er altså ikke så nemt som de reklamerer med – kan overhovedet ikke få hjemmesiden til at se ud som det design jeg har købt ØV

    Svar
    • Min anbefaling er at du bruger karinskjoth.dk eller karinskjoeth.dk som dit primære domænenavn. karinskjøth.dk sætter du op så domænet re-directer til domænet uden det danske ø.

      Jeg ville derfor tage kontakt til mit webhotel og høre om de kunne lave karinskjøth.dk om til blot at være en DNS service (med redirect) og sætte karinskjoeth.dk op som mit primære domæne.

      Ligger du hos Simply kan du selv sætte redirect under “DNS administration”. Under “Opret ny viderestilling” vælger du: http: //domænemedø.dk viderestiller til http: //domænemedeo.dk. Under metode skal du vælge “http 301 viderestilling”.

      Med hensyn til Studiopress kan du se lidt om den basale opsætning af Genesis temaerne under WordPress på Dansk.

      Videoen bringer dig på rette spor. Når du er logget ind på din konto hos Studiopress kan du ved at klikke på “Theme Settings” også se komplette guides til hvordan det pågældende tema er sat op i demo’en :-)

      Svar
  2. Hej Anders. Jeg håber, at du trives – hvor end du måtte være…

    Lars og jeg har lavet en ny hjemmeside i WP og lige nu er jeg ved at lave en menu/side om vores nyeste opgave inden for integration. Det permanente link – arbejdsformidlingen.nu/integration-2/ – vil jeg gerne ændre, så det står uden “-2”.

    Ved du, om og i så fald hvordan jeg kan gøre det?

    På forhånd tak.

    Venligst Edwin

    Svar
    • Tak Edwin, her går det godt. Jeg håber også alt er vel hos jer :-)

      Nu har du jo nok fundet ud af det, men det skyldes oftest at du har givet et andet indlæg / side samme url (slug).

      Er du sikker på der ikke ligger et indlæg med samme url, kan det være du har et indlæg liggende i din papirkurv med url’en. Efter du har tømt papirkurven skulle du gerne kunne ændre det permanente link :-)

      Svar
  3. Hej Anders,

    Jeg skal igang med at lave hjemmeside for min onkels ny opstartede virksomhed. Har absolut ingen erfaring, men man skal vel starte et sted.
    Jeg har to spørgsmål, og der kommer sikkert flere løbende.
    1. Kan man bruge sit gamle domænenavn fra sin gamle hjemmeside på den nye?
    2. Det der web-hotel, hvis han allerede har et til sin gamle hjemmeside, kan vi så bruge det til det nye, og hvordan foregår det?

    Mvh. Pernille.

    Svar
    • 1. Ja man kan sagtens bruge det gamle domænenavn til en ny hjemmeside. Såfremt i ønsker at pege domænet hen på et nyt webhotel gøres det ved at logge ind på dk-hostmasters hjemmeside og lave en redelegering (gøres efter bestilling af det nye webhotel). Du kan læse mere om hvordan man flytter et domæne lige her: http://www.domaener.net/flytning-af-domaene-navn.html

      2. Ja i kan godt lave en ny hjemmeside på det web-hotel han allerede har. Det er så bare et spørgsmål om at slette alle de filer der ligger på web-hotellet (husk at tage backup) og installere det nye hjemmesidesystem der ønskes.

      Lagt de fleste web-hoteller har i dag 1-klik-installation af WordPress hvilket gør det meget nemt at installerer. 1-klik-installation af WordPress findes i det pågældende web-hotels kontrolpanel.

      Svar

Skriv en kommentar